Materialåtervinning

Ett hållbart sätt att producera

Tack vare sina goda egenskaper har järnet i flera tusen år använts som en viktig kugge i mänskliga bosättningar. Järnatomer är eviga, vilket innebär att det går att materialåtervinna järn i princip hur många gånger som helst utan att materialet tappar sina egenskaper. 

Våra rör och rördelar i både MA-SYSTEM® och VRS-SYSTEM produceras av materialåtervunnet järn.

Ett naturligt kretslopp

"En gråare och segare vardag"

Våra rör och rördelar i både gråjärn (MA-SYSTEM®) och segjärn (VRS-SYSTEM) produceras av materialåtervunnet järn. Att vi främst använder oss av materialåtervunnet järn för att producera innebär också att vi gör en besparing på miljön och jordens resurser. Därför kan man säga att vi arbetar med ett cirkulärt materialflöde, vilket vi är mycket stolta över. 

Gråjärn och segjärn

Det finns flera olika sorters gjutjärn. Vi använder oss att två av typerna i framställningen av våra produkter, gråjärn och segjärn. Gjutjärnet utmärker sig då det har en kolhalt på hela 2,4% (till skillnad mot stål, 0,4%).


Gråjärnets egenskaper: 

 • Goda gjutegenskaper
 • Mycket god tryckhållfasthet
 • God draghållfasthet
 • Lång livslängd
   

Segjärnets egenskaper:

Om man tillsätter magnesium i en speciell process påverkas strukturen i gjutjärnet och man skapar segjärn, segjärnet är precis som namnet antyder "segare". 

 • Hög hållfasthet och seghet 
 • Lång livslängd
 • Goda gjutegenskaper 
 • Goda glidegenskaper
   

Källa: http://www.jom.se/allt-om-jarn/segjarn-och-gjutjarn

MA-SYSTEM®

Avloppssystem av högsta kvalitet sedan 1968.

MA-SYSTEM® är ett beprövat avloppssystem i gjutjärn med en skyddande ytbehandling, som bland annat klarar de högsta kraven för brand- och ljudegenskaper.

Läs mer om MA-SYSTEM®

VRS-SYSTEM

Transporterar ditt vatten säkert.

Ett beprövat tryckrörssystem, i segjärn, som klarar högt ställda krav på ledningstryck och hanterar hög extern belastning. Flexibilitet i skarvar vid temperaturvariationer, med avvinklingsmöjligheter upp till 5° vid rörläggning.

Läs mer om VRS-SYSTEM