Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok

Schaktfritt ledningsbyggande kan göras effektivare - VRS-System®

Kostnaderna för en avstängd väg eller en gågata centralt i en stad i samband med VA-arbeten är ofta mycket stora.


- Ni får gärna modernisera, bygg om eller bygga nytt. Men det ska göras utan inverkan på befintlig framkomlighet. Den kommentaren kommer nästan alltid när åtgärder i infrastrukturen för vatten/avlopp ska göras i städer, berättar Peter Andersson, som är produktspecialist för VRS-System på Gustavsberg Rörsystem.

Styrd borrning med VRS-System® - vintern 2011

Styrd borrning med VRS-System® - vintern 2011


VRS-Systemet är ett beprövat tryckvattenledningssystem, med dragsäkra fogar, i segjärnsutförande. Vid schaktfritt ledningsbyggande med VRS-Systemet kan VA-arbeten hanteras effektivt också i trånga och utsatta miljöer. Ett av flera skäl är att ledningen kan monteras löpande. Detta innebär att rören monteras samman direkt i arbetsgropen under pågående schaktfri ledningsdragning, vilket minimerar arbetsytan. Vidare sker förankringen med låselement, ett moment som inte är väderkänsligt. Skarvarna kan avvinklas upp till 5 grader och klarar höga draglaster. Rören har dessutom en beläggning av fiberarmerad betong (ZM-beläggning) som ger ett mekaniskt skydd från den omgivande miljön.

Rörspräckning

Rörspräckning

Tryck-Dragteknik

Tryck-Dragteknik

- Styrkan i segjärnet och korrosionsskyddet  kombinerat med ZM-beläggning ger VRS-System en  mycket lång livslängd förklarar Peter Andersson.


Röret har en hög statisk bärförmåga i alla riktningar, som inte bara underlättar under arbetet, utan också har en viktig betydelse för ledningens framtida funktion. Dessutom är rören diffusionstäta och skyddar t ex friskt vatten vid rörläggning i förorenade marker.

- Sedan år 2007 har över 30 000 meter rör i VRS-System installerats vid schaktfritt ledningsbyggande i Berlin i Tyskland, berättar Peter Andersson.

- Tekniken har även använts framgångsrikt i övriga Europa. Bara i Schweiz har ca 10 000 meter rör i VRS-System installerats med den här tekniken de senaste åren.


Efter framgångarna i bland annat Tyskland lanserar Gustavsberg Rörsystem nu sitt VRS-System som ett effektivt materialval vid schaktfritt ledningsbyggande även i Sverige.


Besök oss på VA-mässan i Göteborg, den 18 till 20 september i monter D06:11, då vi kommer att berätta mer om bland annat schaktfritt ledningsbyggande.


För pressmeddelande i PDF-format klicka här.


Gustavsberg Rörsystem

För mer information kontakta:

Peter Andersson, Produktspecialist VRS-System, e-post peter.andersson@gustavsberg-ror.se, Tfn 0155-512 73.

Senaste nytt

| 2020-08-06

Vi förstärker ekonomiavdelningen

| 2020-06-15

Semesterstängt

| 2020-05-26

Webinar - Höga hus

Nyhetsarkiv